Bacterie uit IJstijd tot leven gewekt

Icoon Wetenschappelijk nieuws Een bacterie die 32.000 jaar sluimerend in een bevroren vijver in Alaska zat is tot leven gewekt door de wetenschappers van NASA. Zodra de wetenschappers het ijs ontdooiden, begonnen de eerder onontdekte bacteriën rond te zwemmen. De onderzoekers zeggen dat dit de eerste microbe is die levend gevonden wordt in oud ijs.

De bacterie heet nu Carnobacterium pleistocenium, omdat verondersteld wordt dat het in het Pleistocene tijd geleefd zou hebben. Dit was een tijd toen de mammoeten nog rondzwierven op aarde. Astrobioloog Richard Hoover van NASA, wie het onderzoeksteam leidde, zei dat de vondst hoop geeft om elders leven in het heelal te vinden. Hij refereert aan Bevroren zee op de planeet Mars ontdekt.

Het team trachtte aanvankelijk bacteriën te vinden die op uiterst lage temperaturen leefden. Het was voor hen een verrassing om organismen te vinden die zo lang extreme kou tolereerden. Echter, volgens het team vinden de bacteriën kamertemperatuur lekkerder. "Ik denk dat het belangrijkste van deze observatie is dat de bacteriën voor lange tijdspannes in ijs kunnen worden bewaard", aldus Hoover.


Dr. Richard Hoover onderzoekt het ijs op leven