Kamerleden bedreigd en met hatemail bestookt

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsZeker 23 Kamerleden zijn sinds het aantreden van het huidige kabinet ernstig bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 110 parlementariërs. Voor vijftien van deze volksvertegenwoordigers was de bedreiging aanleiding om aangifte bij de politie te doen. Enkele Kamerleden werden lange of korte tijd bewaakt wegens verhoogde risico's.

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle Kamerleden bestookt worden met hatemail. Na een televisieoptreden of een belangrijk debat stromen de scheldmails en bedreigingen soms binnen het kwartier al binnen. "Als je zegt dat allochtone WAO'ers tweemaal gekeurd moeten worden, komt er een lawine over je heen", zegt CDA-politica Gerda Verburg. PvdA'er Peter van Heemst is rigoreus. "Ik kieper ze weg zodra ik de geur van verrotting ruik." Woordvoerders van gevoelige onderwerpen als landbouw, milieu, de auto, sociale zekerheid en allochtonenbeleid zijn over het algemeen het meest de gebeten hond.

De ondervraagde politici vinden unaniem dat het maatschappelijk klimaat de afgelopen jaren enorm is verhard. Sommigen wilden geen vragen over eventuele bedreigingen beantwoorden. Slechts enkelen geven toe dat ze zwichten voor het verbale geweld. Drie parlementariërs stellen dat ze zich matigen in hun uitspraken, om onnodige agressie te voorkomen.