Voetballers riskeren zenuwstoornis

Icoon Medisch nieuws Professionele voetballers lijken een verhoogd risico te hebben op ALS, een zenuwstoornis die verlamming en de dood tot gevolg heeft, zeggen onderzoekers. Een studie op 7.000 Italiaanse spelers toonde dat de stoornis vijf keer vaker voorkwam dan verwacht.

De studie kwam voort na de ontdekking van 33 gevallen van ALS tijdens een onderzoek van ongeoorloofd drugsgebruik onder 24.000 professionele en semi-professionele voetbalspelers in ItaliŽ een paar jaar geleden. Met uitzondering van sommige zeldzame gevallen die in bepaalde families voorkomen, is de oorzaak van ALS onbekend.

De ziekte manifesteert zich door de dood van cellen - genoemd motorneuronen - die door de hersenen en het ruggenmerg worden aangestuurd voor de beweging. Er is momenteel geen behandeling. Dr. Adriano ChiÚ en collega's van de Universiteit van Turijn bekeken medische verslagen van voetballers die in eerste of tweede voetbaldivisie van ItaliŽ hadden gespeeld tussen 1970 en 2001.

Gebaseerd op het voorkomen van ALS, werd verwacht dat ťťn of minder van de spelers ALS had. Er werden echter vijf gevallen van ALS gevonden. Bovendien hadden de spelers met ALS de ziekte op een veel vroegere leeftijd dan gewoonlijk, rond hun veertigste in plaats van hun zestigste.

De onderzoekers stelden voor dat de verhoogde risico mogelijk te maken heeft met sportblessures, prestatieverhogende drugs, blootstelling aan meststoffen die op voetbalgebieden worden gebruikt, evenals genetische factoren. Maar eveneens zou het kunnen zijn dat mensen die wat meer aan sport doen een verhoogd risico lopen op het hebben van ALS. Dat suggereerde Dr. Brian Dickie van de Motor Neurone Disease Association.


Voetbal verhoogt het risico op zenuwziekte