Uitslagen UEFA Cup (24/02/05)

SubheaderDe returnwedstrijden in de derde ronde van de UEFA Cup zijn gespeeld. Alle vier de overgebleven Nederlandse teams kwamen in actie.

AZ trad in de eigen Alkmaarderhout aan tegen Alemannia Aachen. Na een 0-0 in Duitsland diende er gewonnen te worden. De tweede divisionist uit Duitsland nam echter via spits Erik Meijer een 0-1 voorsprong. In de tweede helft zetten Barry van Galen en Joris Mathijsen de Alkmaarders echter alsnog op koers naar de achtste finales. Alemannia streed -na tweemaal geel voor Kehle- met tien man nog voor de gelijkmaker, maar moest zich gewonnen geven. AZ zal het nu opnemen tegen Shachtar Donetsk uit de Oekraïne. Het speelt daarbij eerst uit.

Ajax trof in Auxerre een gevaarlijke ploeg. Keeper Maarten Stekelenburg sleepte zijn team er middels tal van reddingen lang doorheen. De 1-0 voorsprong uit de ArenA werd na een halfuur al weg gepoetst door Kalou. Ryan Babel maakte weliswaar snel weer gelijk, maar de druk bleef. In de tweede helft bezweek Ajax. Cheyrou en Mathis gaven Auxerre de marge die het nodig had.

Feyenoord kwam in de eigen Kuip amper aan een complete wedstrijd toe. De 2-1 nederlaag in Portugal kon dankzij eigen 'aanhang' niet meer worden goedgemaakt. Een geworpen vuurwerkbom ontplofte dichtbij de Portugese keeper Ricardo. De wedstrijd werd echter nog hervat. In de tweede helft kreeg Feyenoord het deksel op de neus toen Liedson een counter fraai afronde. Op de feestvierende spelers kwamen vervolgens diverse voorwerpen neer. Het duel werd daarop voor tien minuten gestaakt. De treffers van Rochemback en Nicky Hofs waren vervolgens nog voor de statistiek. Feyenoord verliest andermaal en ligt eruit. Het kan voorts een fikse straf tegemoet zien.

Heerenveen keek in Newcastle tegen een schier onmogelijke opdracht aan. De 1-2 nederlaag in eigen huis moest ongedaan gemaakt. Een kopbal van Mika Väyrynen over de lat was het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Na een vroeg eigen doelpunt van Michel Breuer was het avontuur echter definitief uit. Alan Shearer verdubbelde de Engelse voorsprong. In de slotfase maakte Arnold Bruggink na hands van Shola Ameobi uit een strafschop de 2-1. Ook Heerenveen neemt daarmee afscheid van het UEFA Cup toernooi.

AZ - Alemannia Aachen 2-1 (0-0)
Auxerre - Ajax 3-1 (0-1)
Feyenoord - Sporting Portugal 1-2 (1-2)
Newcastle United - sc Heerenveen 2-1 (2-1)

Steau Boekarest - FC Valencia 2-0 (0-2) wns
Schalke 04 - Sjachtor Donetsk 0-1 (1-1)
VfB Stuttgart - AC Parma 0-2 (0-0) nv
Real Zaragoza - Fenerbahçe 2-1 (1-0)