Amersfoort onderzocht misdaad naar afkomst

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Maar liefst 40% van alle jongens van Marokkaanse komaf tussen de de 15 en 17 jaar in Amersfoort wordt door de politie verdacht van een misdrijf. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente. Het rapport 'Verdachten in kaart' geeft een analyse van bijna 4.000 personen die ervan verdacht worden in de afgelopen drie jaar ťťn of meerdere strafbare feiten te hebben gepleegd in Amersfoort.

2.700 verdachten zijn afkomstig uit Amersfoort zelf. Zij vormen samen 2% van de Amerfoortse bevolking. Van sommige bevolkingsgroepen is het aandeel aanzienlijk hoger. Zo komt 10% van de SomaliŽrs en 8% van de Marokkanen en Antillianen voor in dit politiebestand. Mensen uit voormalig JoegoslaviŽ, Suriname, Iran en Irak zijn met 6% oververtegenwoordigd. Voor mensen van Turkse afkomst is het percentage 4%. Hoewel Turken in vergelijking met andere allochtonen minder vaak verdacht worden van een misdrijf, zijn zij wel vaker verantwoordelijk voor de zwaardere criminaliteit zoals geweldsmisdrijven. Woonwagenbewoners, Amersfoort telt 12 woonwagencentra, komen ook vaak voor in justitiedossiers (ruim 30% van de woonwagenadressen). Bijna 50% van hun misdrijven had te maken met drugs: hennepkwekerijen en handel in (soft)drugs.

De verschillen worden groter als alleen gekeken wordt naar de jeugd in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar (van alle verdachten was 19% minderjarig). Allochtone jongeren bleken binnen deze groep sterk oververtegenwoordigd. 20% wordt verdacht van het plegen van strafbare feiten. Van de Marokkaanse jongeren is 21% bekend bij de politie en van de Antilliaanse 20%. De Somalische jongeren staan bovenaan met 27%.

Het actualiteitenprogramma Netwerk besteedt vanavond aandacht aan het rapport. Daarin stelt criminoloog Anton van Wijk dat Amersfoort geen uitzondering is. Hij heeft een zelfde soort onderzoek uitgevoerd in Nijmegen. Ook de Amersfoortse burgemeester Van Vliet-Kuiper geeft commentaar op het rapport. Verder bracht Netwerk een bezoek aan jongerencentrum Madrid, een plaats waar veel jonge Marokkanen komen. (Netwerk Nederland 1 om 20:30 en herhalingen gedurende de hele nacht).

-
Rapport Verdachten in kaart (pdf. bestand)