Rotterdamse imam wordt land uitgezet

Volgens welingelichte bronnen wordt vandaag een imam het land uitgezet van de 'Iskender Pasa Camii' moskee, aan de Insulindestraat in Rotterdam. Van de gebedsvoorganger is vastgesteld dat hij heeft aangezet tot haat en opruiing tot de jihad. De moskee kwam vlak na de moord op Theo van Gogh in het nieuws toen men eiste dat een muurschildering van kunstenaar Chris Ripke voor de moskee met de tekst ’Gij zult niet doden’ zou worden weggehaald. De politie liet het kunstwerk inderdaad verwijderen, toe woede van een deel van de Rotterdamse gemeenteraad.

Al-Fourqaan
De imams van de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven die van minister Verdonk het land uitmoeten, hebben beroep aangetekend tegen de weigering van de bewindsvrouw om hun verblijfsvergunning te verlengen. Het gaat overigens om twee imams die daadwerkelijk weg zouden moeten, Bersham uit Bosnië en Mahmoed uit Kenia die de dagelijkse geestelijke leiding van de moskee in handen hebben. Een derde imam woont al niet meer in Nederland en was ook niet van plan om terug te keren.

In het NOS-Journaal zei de advocaat van de Eindhovense moskee gisteren dat uit de ambstberichten van veiligheidsdienst AIVD, waarop de beslissing van Verdonk is gebaseerd, niets staat over aanzetten tot haat en toestaan dat in de moskee strijders geworven worden voor de heilige oorlog, de jihad. Volgens hem staat er alleen dat de imams het Salafisme prediken, een uiterst orthodoxe-stroming binnen de islam, die niets moet hebben van de westerse manier van samenleven en omgaan met andersdenkenden afwijst. Hij vermoedt dat Verdonk aanstuurt op een proefproces, om zo meer aanhangers van het Salafisme te kunnen aanpakken.

Burgemeester Alexander Sakkers (VVD) van Eindhoven wil volledige openheid over de reden tot de voornomen uitwijzing van de imams. Hij zei eerder dat zijn ambtenaren niets gemerkt hadden van aanzetten tot haat, opruiing en werving voor de jihad in de moskee.