'Kinderen schilders hebben vaker afwijkingen'

Icoon Algemeen nieuws Schilders hebben een vijf keer hogere kans om kinderen te krijgen die een aangeboren afwijking hebben dan andere beroepsgroepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. De kans op kinderen met een aangeboren afwijking kwam voor schilders uit op ongeveer 4 procent.

De onderzoekers wijten de afwijkingen aan de oplosmiddelen waar schilders veelvuldig mee in contact komen. Die oplosmiddelen zitten in onder andere lijm, schoonmaakmiddelen en verf. Een aantal van de oplosmiddelen die vroeger gebruikt werden zijn kankerverwekkend.

Veel van de gebruikte oplosmiddelen kunnen ook het zenuwstelsel aantasten als er onverantwoord mee omgegaan wordt. Dit kan de ziekte OPS, ook wel schildersziekte, veroorzaken. Deze ziekte kan gepaard gaan met concentratieverlies, vermoeidheid of geheugenproblemen.

OPS komt in Nederland weinig meer voor. Op 1 januari 2000 werd het namelijk verboden voor schilders om met producten met een hoog oplosmiddelgehalte binnenshuis te werken. Sinds 1 januari 2004 geldt dit verbod voor de hele bouwbranche.