'Directies verpleeghuizen graaien raak'

Binnen de directies van verpleeghuizen in Nederland heerst een 'graaicultuur', zo zei AbvaKabo-bestuurder Frans Kramer gisteren in het tv-programma NOVA. Sommigen verdienen nog meer dan de minister-president. Ruim de helft van de directeuren heeft volgens Kramer een jaarsalaris van meer dan 150.000 euro.

Kramer zegt dat de directies van de verpleeghuizen ook nog eens verkeerde keuzes maken. Ze investeren liever in mooie hallen en restaurants dan in de zorg, waardoor bewoners nog steeds met z'n vieren of zessen in één kamer liggen. Bovendien bleek in NOVA dat verpleeghuizen vaak zo veel mogelijk leerlingverpleegsters en zelfs ongekwalificeerd personeel inzetten (want goedkoop). Deze herkennen vaak allerlei kwalen bij dementerende bejaarden niet.

Vandaag overlegt de Tweede Kamer met CDA-staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid over de situatie in de verpleeghuizen, die volgens velen verre van goed te noemen is.

Naar aanleiding van twee eerdere reportages over de toestand in verpleeghuizen kreeg NOVA 125 klachten binnen van verzorgenden, directeuren, artsen en families. Zo'n 50 verpleeghuizen worden bij naam genoemd. De meeste klachten betreffen uitdroging, ondervoeding, persoonlijke hygiëne en medische missers. En in verschillende huizen hebben artsen conflicten met hun directies over de ondermaatse zorg.