Bevroren zee op de planeet Mars ontdekt

Bralkruk had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappers hebben op beelden van de ESA-sonde Mars Express een bevroren watervlakte op de planeet Mars ontdekt. De ijsvlakte ter hoogte van de evenaar zou ongeveer de grootte van de Noordzee hebben. De diepte van de zee wordt op 45 meter geschat. Deskundigen sluiten uit dat het om gestolde lavastromen gaat.

Onderzoeker John Murray, die deel uitmaakt van het camerateam Mars Express, beschrijft in het tijdschrift Nature de vondst van de bevroren watermassa. Het was reeds bekend dat de poolkappen van Mars met ijs zijn bedekt, maar ijs in de vorm van meren of een zee was nog niet eerder waargenomen. De aanwezigheid werd geconstateerd door het Omega-instrument aan boord van de sonde, een combinatie van een camera en een infrarode spectrometer.

Het vinden van water op Mars was een van de doelstellingen van de missie van de Mars Express. De sonde cirkelt sinds 25 december rond de planeet. Wetenschappers breken zich al decennia het hoofd over de vraag of er leven was of is op Mars. Het voorkomen van water is een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van levensvormen zoals wij die kennen.