'Mohammed B. aanhanger van Hamas'

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De Palestijnse terreurbeweging Hamas blijkt een groot voorbeeld te zijn geweest voor Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Hij bestudeerde 'tot in detail' hun zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen. Dat heeft een hoge Nederlandse inlichtingenfunctionaris aan een Noorse militair analist verteld, zo meldt De Telegraaf.

De bron van de analist zou ook gemeld hebben dat Redouan al-Issa, beter bekend als Aboe Khaled, op de dag van de moord nog in Nederland aanwezig was. Twee vrouwen die nauwe contacten onderhielden met de Hofstadgroep, waar Mohammed B. ook deel van uitmaakte, verklaarden eerder dat Khaled al weken het land uit was. Khaled wordt algemeen gezien als inspirator voor de Hofstadgroep.

De analist, Petter Nesser, heeft een rapport geschreven over de oorzaken van islamitisch terrorisme in Nederland en de moord op Van Gogh. Hij deed dit voor een onderzoeksinstituut dat verbonden is aan het Noorse ministerie van Defensie. Volgens Nesser heeft hij zijn informatie per email gekregen van een inlichtingenmedewerker. "Ik mag zijn naam niet noemen, maar hij is een senior-analist", aldus Nesser.

De AIVD heeft ontkend dat het om een medewerker van de dienst zou gaan. Wel moest de dienst bevestigen dat het onderzoeksinstituut een goede naam heeft. "Wij weten niet wie deze informatie heeft verstrekt. De AIVD communiceert niet over lopende onderzoeken via e-mail", aldus een woordvoerder.