Amsterdam niet blij met wiet-reclame Transavia

Icoon opmerkelijk nieuwsLuchtvaartmaatschappij Transavia promoot Amsterdam in het buitenland met een afbeelding van een wietblad. Op stadsbussen in de Spaanse stad Barcelona voert het bedrijf campagne met typisch Nederlandse onderwerpen, zoals Van Gogh, molens, tulpen Ún de hennepplant. De gemeente Amsterdam is niet blij met de actie.

Wethouder van Economische Zaken Frits Huffnagel (VVD) spreekt van een 'uiterst ongelukkige' promotiestunt. "We hebben inderdaad coffeeshops en we hebben de Wallen. Dat is prima, maar dat weet iedereen nu wel. Wij moeten proberen ook andere mooie zaken in Amsterdam voor het voetlicht te brengen, zoals cultuur. Ik vind het een beetje jammer dat een luchtvaartmaatschappij het imago weer eens bevestigt met een hennepplantje", stelt Huffnagel. Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft Transavia verzocht de campagne te heroverwegen.

De vliegmaatschappij maakt zich niet echt druk om de commotie. "In Spanje is hierover geen ophef ontstaan, maar in Nederland dus wel", zegt een woordvoerder van Transavia. De reclame is afgedrukt op stickers die op de bussen zijn bevestigd. "Dat verander je niet 1-2-3. Maar het is ook meer bedoeld als knipoog en heel kleinschalig", aldus de zegsman.