Foetus hoort niets in moeders buik

Moeders die klassieke muziek spelen of zachtjes tegen hun ongeboren kind praten, verspillen hun tijd. Ongeboren baby's en dieren zijn niet in staat iets van de buitenwereld op te vangen, omdat ze in de baarmoeder in een diepe slaap zijn. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, zo schrijft de Sunday Times.

Sinds langere tijd werd aangenomen dat een foetus vanuit de baarmoeder meekrijgt wat er in de omgeving gebeurt. Veel artsen adviseren zwangere vrouwen dan ook klassieke muziek te draaien om het kind zo rust te geven. En dierenactivisten voeren actie tegen het slachten van zwangere dieren. Dit met het argument dat de foetus pijn zou voelen.

Volgens professor David Mellor is dit echter allemaal onzin. De fysioloog, die verbonden is aan het centrum voor dierenwelzijn aan de Massey universiteit in Nieuw-Zeeland, zegt dat de foetus zowel voor als tijdens de geboorte niets voelt. Mellor: "Om de simpele reden, dat de hersenen van een ongeboren kind of dier in diepe slaaptoestand wordt gehouden door een combinatie van natuurlijke 'kalmeermiddelen' en verdovende middelen die worden afgescheiden door de hersenen en door de placenta".

Uit onderzoek, dat werd gehouden op geiten, paarden, apen en koeien, bleek dat de hersenactiviteit aan het begin van de zwangerschap nauwelijks merkbaar aanwezig is. Halverwege de zwangerschap is er wel sprake van prikkeling, maar deze duiden niet op een toestand van alertheid. Pas na de geboorte is er sprake van echte hersenactiviteit. Dat babies in de buik van de moeder schoppen en bewegen is geen bewust gedrag, maar een reflex.