Tv-zenders krijgen boete voor te veel reclame

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws De publieke omroepen, SBS6, Net5, Veronica, TMF en Yorin krijgen boetes van in totaal 243.000 euro omdat ze vorig jaar te veel reclame hebben uitgezonden. Dat heeft het Commissariaat voor de Media donderdag gemeld. Vooral bij de publieke omroepen werd de reclamezendtijd 'opvallend' vaak overschreden.

Er werden veel verschillende overtredingen gepleegd door de zenders. Zo werd er regelmatig meer dan twaalf minuten reclame per uur uitgezonden, wat niet is toegestaan. Ook duurden telewinkelblokken vaak te lang. De wettelijke scheiding van twintig minuten tussen de reclameblokken werd vaak niet gehaald, en films werden vaak op slordige punten onderbroken.

"Het lijkt erop dat bij de publieke en commerciële omroepen vooral sprake is van slordigheden in de planning van de omvang van reclameblokken", aldus commissaris Inge Brakman. Voorlopig hebben de publieke omroepen gezamenlijk een boete van 108.000 euro gekregen terwijl de commerciële omroepen 135.000 euro moeten ophoesten.

De inkomsten door de extra reclames zijn niet meegenomen in de hoogte van de boetes. In maart kunnen de omroepen zich verdedigen tijdens een speciale hoorzitting.