Koffie beschermt tegen kanker

Icoon Medisch nieuws Het drinken van koffie elke dag kan bescherming geven tegen leverkanker. De Japanse onderzoekers vonden dat mensen die dagelijks koffie dronken de helft risico op leverkanker hadden dan diegenen die nooit koffie hadden dronken.

Een onderzoeksteam dat door Monami Inoue van het Nationale Centrum van Kanker in Tokyo wordt geleid analyseerde in een volksgezondheidsstudie van 10 jaar het koffiegebruik van 90.000 mensen om te bepalen hoeveel er met leverkanker worden gediagnosticeerd. Bij de mensen die nooit of bijna nooit koffie dronken waren er 547,2 gevallen van leverkanker per 100.000 binnen tien jaar. Maar voor hen die dagelijks koffie dronken was het risico 214,6 gevallen per 100.000.

In andere studies is eerder aangetoond dat cafe´ne zorgt voor de verhoging van de geestelijke waakzaamheid en alertheid. Hoewel deze studie een statistisch significant verband vond tussen koffie en het hebben van minder leverkanker, zeggen de onderzoekers de bevinding in andere groepen moet worden herhaald.

Men vond dat het beschermende effect bij mensen voorkwam die ÚÚn tot twee koppen koffie per dag dronken. De onderzoekers konden het effect van ‘gewone’ koffie en cafe´nevrije koffie niet vergelijken omdat cafe´nevrije koffie zelden in Japan wordt gebruikt. De cafe´nevrije koffie is niet populair in Japan.