Animo voor Van Goghs 06/05 valt tegen

Icoon Media nieuwsDe belangstelling voor 06/05, de film van regisseur Theo van Gogh over de moord op Pim Fortuyn, valt tegen. In het eerste weekend dat de film in de bioscopen draait kwamen ongeveer 3000 mensen kijken, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC). 06/05, met Tara Elders en Thijs Römer, draait in 23 zalen.

De film was eerder al via internet voor 4,99 euro te downloaden. Een paar duizend personen maakten van die mogelijkheid gebruik. De film is gebaseerd op het boek 'De zesde mei' van Thomas Ross. De strekking van zowel het boek als de film is dat de veiligheidsdienst AIVD de moord op Fortuyn heeft laten gebeuren.

Directeur Carolyn van Liefland van distributeur Ispire Pictures heeft het idee dat het publiek wegblijft uit angst, omdat de film wellicht in verband wordt gebracht met de moord. Gijs van de Westelaken van producent Column Producties bestrijdt dat de bezoekersaantallen tegenvallen. "De film is niet in veel bioscopen te zien. In de theaters waar hij draait, loopt het echter behoorlijk goed. Het is gewoon meer een arthouse-film dan een Pathé-film", aldus Van de Westelaken.