'Aantal ADSL-modems brak beveiligd'

netniks en Cafun hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Weblog GeenStijl meldt dat uit eigen onderzoek blijkt dat minimaal 80.000 adsl-gebruikers in Nederland van hun provider modems hebben gekregen die zo lek zijn als een mandje. Zo'n beetje alle modems die voorzien zijn van de Conexant-chipset deugen niet. Deze zijn kwetsbaar omdat de beveiliging van deze types niets voorstelt. Deze modems bevinden zich in het onderste prijssegment en worden bijvoorbeeld door Versatel en CAI-Westland standaard aan de klant geleverd. Het gaat in ieder geval om de merken E-tech en Sweex, maar er zijn tientallen andere (fantasie)merken.

Gebruikers van deze modems lopen de kans dat kwaadwillenden hun modem platleggen danwel grondig vernielen. Ook is het mogelijk nepsites te bouwen en zo creditcardinformatie of telebanking informatie af te vangen.

Volgens GeenStijl zou zo'n 6,7% van de adsl-breedbanders een 'brak-modem' hebben. Eén van de providers die in grote hoeveelheden slechte modems wegzet, is Versatel. Uit de test bleek dat bij Versatel maar liefst gemiddeld 11% van de modems niet deugt en ook Planet/HetNet scoorde beroerd. KPN daarentegen levert standaard Alcatel-modems die zo uit de doos wel goed beveiligd zijn. Bij Xs4all was niets te vinden, en ook Wanadoo kwam er goed vanaf.

-
Link naar het onderzoek van GeenStijl.