VVD: minder regels voor burgers en bedrijven

Icoon Binnenlands nieuws De VVD wil de regelgeving voor zowel bedrijven als burgers veel drastischer verminderen dan het kabinet al van plan was. Dat blijkt uit plannen die de partij woensdag heeft gepresenteerd. De vermindering van de administratieve lastendruk voor bedrijven zou miljarden schelen.

Het kabinet is al van plan de administratieve lasten deze regeerperiode met 25 procent te verminderen. Dat moet het bedrijfsleven een besparing van 4 miljard euro opleveren. "Door onnodige regelgeving te verminderen zullen de lasten met miljarden extra dalen. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt concurrerender; economie en werkgelegenheid zullen groeien", aldus VVD Tweede-Kamerlid Aptroot.

Volgens Aptroot kunnen er door het schrappen van regels tienduizenden banen bij de overheid verdwijnen. De regels die overblijven moeten alleen het noodzakelijke regelen, dus bijvoorbeeld zaken die nodig zijn vanwege EU regelgeving of vanwege de veiligheid.

Voorbeelden van regels die volgens Aptroot kunnen verdwijnen zijn de slijterijvergunning en de verplichting voor bedrijven om zich aan te sluiten bij een Arbo-dienst. Werknemersverzekeringen zouden ook niet meer verplicht moeten zijn bij vakantiewerk of bij banen van 8 uur in de week of minder.

In de plannen van de VVD'er kan de regelgeving voor burgers ook met 25 procent omlaag. Zo vindt hij dat de APK voor auto's pas verplicht moet worden na vier jaar, in plaats van na drie jaar, en dan slechts ťťn keer in de twee jaar in plaats van ieder jaar.