CPB: sterk economisch herstel in 2005 en 2006

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuws Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht een fors economisch herstel voor dit jaar en volgend jaar. Het begrotingstekort zal naar verwachting snel afnemen, net als de werkloosheid en de inflatie. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit vertrouwelijke cijfers.

De economische groei zal dit jaar volgens het CPB ongeveer 1 procent bedragen, en oplopen tot 2,25 procent in 2006. Tegelijkertijd zal de werkloosheid dalen van 520.000 naar 485.000. Het herstel van de economie zette zich vorig jaar al in, toen de economie met 1,3 procent groeide.

Gepaard met het economisch herstel gaat een daling van de inflatie, van 1,25 procent dit jaar naar slechts 0,25 procent volgend jaar. Het begrotingstekort zal ook flink afnemen, van 2,2 procent naar 1,8 procent in 2006.

Het verwachte economisch herstel is goed nieuws voor het kabinet, dat daarmee zijn bezuinigingsbeleid kan verantwoorden. Het kabinet zal nu niet ineens meer geld gaan uitgeven, maar minister Zalm van Financiën zal juist vast blijven houden aan zijn strenge begrotingsregels.