Microsoft dreigt Denemarken met banenverlies

De Deense pers was de afgelopen dagen in rep en roer, nadat er een uitspraak uitlekte van Bill Gates, tijdens een bezoek vorige maand aan dat land. Gates sprak met de Deense premier Anders Fogh Rasmussen over een aantal zaken, waaronder de Europese strijd tegen de softwarepatenten. De voorgestelde softwarepatenten, gesteund door grote ontwikkelaars als Microsoft, liggen in Europa onder vuur vanwege de veronderstelde machts- en monopolieposities die daar uit voort kunnen komen.

Tijdens het gesprek opperde Gates dat, indien Denemarken tegen de toekenning zou stemmen, Microsoft "wellicht genoodzaakt zou zijn" het Deense bedrijf Navision -reeds in handen van Microsoft- te sluiten en z'n activiteiten over te brengen naar de VS, om de "intellectuele rechten daarvan beter te kunnen beschermen." Daarmee zouden er in Denemarken in ťťn klap 800 mensen op straat komen staan.

De Deense media reageerden unaniem woedend om deze vorm van 'economische chantage'. Microsoft zag de bui al hangen en stuurde een officiŽle verklaring de wereld in, waarin werd gezegd dat de beweringen "uit hun verband waren getrokken" en dat "Microsoft geen enkele intentie heeft om Navision te sluiten." Ook de Deense premier Anderson heeft via de Deense media ontkend dat dergelijke uitspraken zijn gedaan. Toch is men er van overtuigd dat Microsoft er voor gekozen heeft frontaal de aanval te kiezen tegen de Europese strijd tegen de software patenten.