eDonkey-sites zwichten onder druk van Brein

justhg had ons via de nieuws-submit te melden:

DigitalOnder druk van Stichting Brein zijn de afgelopen tijd veertien sites gestopt met het aanbieden van links naar bestanden op de netwerken van eDonkey en Fasttrack. Volgens Brein zijn er nu nog twee actieve eDonkey-portals in Nederland. Deze trekken zich niets aan van de druk van de stichting. Brein heeft gepoogd contact op te nemen met de hostingproviders van deze twee sites maar dit was zonder resultaat. Volgens Bas Vissers van Stichting Brein worden waarschijnlijk juridische stappen tegen hen ondernomen.

Naast een strafzaak moeten de beheerders ook nog rekening houden met een schadeclaim. Hoe hoog deze wordt kan Vissers nog niet zeggen. "Dat kunnen we pas bepalen als we het proces-verbaal hebben."

In december gingen al twee grote eDonkey-sites uit de lucht, namelijk Releases4u en Shareconnector. Na een tip van Brein nam de fiscale opsporingsdienst (FIOD-ECD) vier servers in beslag. Er werden toen acht aanhoudingen verricht en elf computers in beslag genomen.

Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenbureau Solv is de kans op een strafrechtelijke veroordeling klein. "Er werden geen kopieën van auteursrechtelijk werk aangeboden, maar links. Dat is een wezenlijk verschil. Zelfs in civiele procedures is het aanbieden van links naar illegale bestanden slechts onder uitzonderlijke omstandigheden onrechtmatig." Een strafrechtelijke vervolging is in de regel nog moeilijker dan een civielrechtelijke, aldus Alberdingk Thijm.