Aangifte tegen racistische carnavalswagens

Icoon Binnenlands nieuws Tegen de deelnemers van de racistische carnavalswagens in de optochten van Wernhout en Achtmaal is aangifte gedaan van discriminatie. Het Bureau Discriminatiezaken West-Brabant is vandaag bij de politie binnengestapt om dat te doen. Het bureau noemt de leuzen op de wagens bijzonder verontrustend.

Het gaat om twee carnavalswagens. Op ťťn van de wagens waren teksten als 'vol=vol', 'een elektronische stoel voor negers', de cijfers '88' (de achtste letter van het alfabet, de h, verwijst naar Heil Hitler) te lezen. De andere wagen bleek speciaal beschilderd te zijn met onder meer White-Power-tekens, die wereldwijd staan als symbool voor blanke racisten. Bronnen wisten FOK! nog te melden dat er ook nog tumult was rondom een derde wagen.

Niemand uit het publiek heeft melding gemaakt bij het bureau van de uitingen. Dat is volgens de woordvoerder een veeg teken. Met de aangifte verwacht hij dan ook dat justitie een beter handvat heeft om de jongeren te vervolgen. Gisteren werd al bekend dat er een tweede onderzoek gestart zal worden. Twintig jongeren zijn al ondervraagd.

Waarnemend burgemeester Keijzer van Zundert is van mening dat er voor alle carnavalsorganisaties in zijn gemeente een deugdelijk optochtreglement moet komen. Daarmee moeten dit soort excessen tot het verleden behoren.
De wagens waar de ophef om is ontstaan.