Eis: 74.000 jaar tegen al-Qaeda-verdachten

Icoon Buitenlands nieuws De eis tegen drie Al-Qaeda-verdachten, die ervan verdacht worden de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten voorbereid te hebben, zal oplopen tot 893 miljoen euro schadevergoeding en 74.000 jaar gevangenisstraf per persoon. Dat heeft een Spaanse openbare aanklager maandagavond gezegd.

De aanklager zei dat hij tegen alledrie de verdachten een gevangenisstraf van 25 jaar zal eisen voor elke slachtoffer. Aangezien er officieel 2.973 slachtoffers vielen bij de aanslagen komt dat neer op 74.325 jaar gevangenisstraf per persoon. Bovendien zal de aanklager van de drie verdachten in totaal een schadevergoeding van 893 miljoen euro eisen.

Het proces tegen de Marokkaan Driss Chebli en de twee Syriërs Imad Yarkas en Ghasoub al-Abrash Ghalyoun moet in maart van start gaan. De Syriër Yarkas wordt door justitie gezien als de leider van een Spaanse cel van Al-Qaeda.

Mocht het drietal ook daadwerkelijk veroordeeld worden conform de eis, zal dat in de praktijk weinig betekenen. In Spanje is de maximale effectieve celstraf voor terroristische activiteiten namelijk maar 40 jaar.