Waterverbruik gedaald door zuinige apparatuur

Icoon Binnenlands nieuws De hoeveelheid water die consumenten thuis verbruiken is aanzienlijk gedaald tussen 2001 en vorig jaar. Vorig jaar gebruikten mensen gemiddeld 123,8 liter water per persoon per dag, terwijl die hoeveelheid in 2001 nog 8 liter hoger lag. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 1.684 huishoudens dat dinsdag is gepubliceerd.

Douchen blijkt, ondanks de grootschalige invoering van waterzuinige douchekoppen, het meeste water te kosten, namelijk 35 procent van het dagverbruik. Op de tweede plaats komt het toilet met 19 procent van het dagverbruik, gevolgd door de wasmachine met 15 procent.

Volgens het onderzoeksinstituut is de belangrijkste oorzaak van de daling in het waterverbruik de invoering van zuinige apparatuur. Zo gebruikten wasmachines in 2001 nog gemiddeld 80 liter per wasbeurt, nu is dat nog maar 64 liter. De vaatwassers werden ook zuiniger; in plaats van 20 liter per keer verbruikten die vorig jaar gemiddeld 18 liter per keer. Toch nam het watergebruik door de vaatwasser wel toe, omdat meer huishoudens (50% tegen 42%) er een hebben.

Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat Nederlanders steeds minder in bad gaan. Gemiddeld gaan we 1 op de 20 dagen in bad, maar nemen we 3 op de 4 dagen een douche. In 1992 gingen we nog 6 op de 20 dagen in bad, en maar 2 op de 4 dagen onder de douche.