Kinderen door VN-soldaten seksueel misbruikt

Icoon Buitenlands nieuws In de Afrikaanse Democratische Republiek Congo zijn zes Marokkaanse VN-soldaten opgepakt, die ervan verdacht worden minderjarige Congolese meisjes seksueel te hebben misbruikt. Inmiddels is de hoogste Marokkaanse officier ontslagen, en is zijn adjunct op non-actief gesteld. Dat meldt de Marokkaanse regering.

Het zestal maakte deel uit van een vredesmissie in Congo, om daar de plaatselijke bevolking bescherming te bieden. Volgens de aanklacht grepen ze zich in plaats daarvan aan minderjarige meisjes. Alle zes soldaten worden ervan beticht minderjarige meisjes tot seks te hebben verleid. In ruil voor de seks kregen de meisjes een paar dollarbiljetten, wat eieren, melk, brood of snoepgoed.

Het seksschandaal beschadigt opnieuw de reputatie van de VN-vredesmacht. De afgelopen jaren werden in Congo al 74 blauwhelmen uit een tiental landen beschuldigd van seksueel misbruik. In zesentwintig gevallen leidde de klacht tot vervolging. Daar komen nu de zes Marokkaanse militairen bij. Verder staat momenteel een Fransman terecht, die twintig maal seks had met meisjes van dertien jaar. De militair, die werkte als monteur van trucks, legde zijn uitspattingen vast op video.

In Congo kunnen de Marokkanen niet berecht worden. Dit is enkel in het land van herkomst mogelijk, in de hoop dat justitie aldaar de aanklacht behandelt. De VN prezen gisteren Marokko.