TBS voor scholier inzake bedreigen Wilders en Hirsi Ali

Pim_In_Memoriam en hbuurt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 18-jarige Yeyha K. uit Sas van Gent is vandaag veroordeeld tot 140 dagen gevangenisstraf en twee jaar jeugd-tbs. De VWO-scholier bedreigde vorig jaar, op 17-jarige leeftijd, de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Geert Wilders via internet met de dood.

Bij een huiszoeking in zijn ouderlijke woning trof de politie indertijd informatie aan over explosieven en plattegronden en adressen van ambassades. Tijdens de zitting van vandaag kwamen zaken naar voren die nog niet in de openbaarheid waren gebracht. Zo is er een diskette gevonden, waarop een afscheidsbrief van de scholier stond. In de brief omschrijft K. zich als een martelaar die verantwoording aflegt voor een door hem gepleegde daad, die zijn eigen dood zou veroorzaken.

De Atheneum-scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen plaatste onder meer op het internetforum van Marokko.nl deze tekst: ''Als ik die vervloekte Hirsi Ali een keer tegenkom, zal ik haar strot doorsnijden. Met zijn allen moeten wij haat creëren jegens gestoorde figuren zoals Hirsi Ali, het moet een gewoonte worden dat personen als Pim, Hirsi en Wilders gedood worden.''

De rechtbank achtte bewezen dat K. een aanslag plande omdat hij met materiaal waarmee een bom gemaakt kon worden, heeft geëxperimenteerd. Uit opvattingen van de man blijkt volgens de rechter dat hij met geweld een wereldwijd islamitisch rijk wilde stichten. Volgens de rechtbank is de man echter verminderd toerekeningsvatbaar en dient hij onmiddellijk behandeld te worden.

Yeyha K. is een zoon van een familie van Marokkaanse komaf. Eind september lieten die in een interview weten niet te begrijpen waarom hun zoon en broer door de politie werd opgepakt. De familie is zelf geen aanhanger van een radicale stroming.