Dresden herdenkt bombardement

In Dresden hebben zondag tienduizenden mensen het bombardement van de stad, 60 jaar geleden, herdacht. Met een kranslegging op het Heidefriedhof en kerkdiensten worden de naar schatting 35.000 doden herdacht, die door de luchtaanvallen van de Britten en Amerikanen in de nacht van 13 op 14 februari 1945 om het leven kwamen.

Zo bestond een deel van de herdenking in het aanbieden van een kruis, gemaakt uit spijkers, afkomstig van het dak van de kathedraal van Coventry, aan de bisschop van Dresden. De kathedraal van Coventry werd in 1940 verwoest door Duitse luchtaanvallen.

De herdenkingen werden overschaduwd door een demonstratie van vijfduizend rechts-extremisten, geleid door de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Zij beschouwen de bombardementen als genocide. Ze marcheerden door de stad, droegen fakkels en lieten muziek van Richard Wagner, Hitlers favoriete componist, horen. Het was één van de grootste demonstraties van extreem-rechts in de na-oorlogse geschiedenis van Duitsland. Hoewel er tegenprotesten waren, wist de politie de orde in Dresden te bewaken.

Aanhangers van de NPD in Dresden