Sjiïeten winnen Iraakse verkiezingen

Reya had ons via de nieuws-submit geheel herschreven (!) te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Verenigde Iraakse Alliantie (VIA), een liga van de belangrijkste sjiïtische partijen, heeft bij de verkiezingen in Irak 47,6 procent van de stemmen gekregen. De grootste opponent van de VIA, een Koerdische verbinding van de PUK en KDP, haalde 25,4 procent van de stemmen, terwijl de pro-westerse partij van interim-premier Allawi het moest doen met 13,8 procent van de stemmen. Dit maakte de Iraakse kiescommissie vandaag bekend.

In totaal brachten 8.456.266 Irakezen hun stem uit, zo'n 59 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden. In de soennitische gebieden bleven de kiezers echter massaal weg. Ze gaven hiermee gehoor aan de boycot van de belangrijkste soennitische partijen, die weigerden mee te doen aan de verkiezingen.

Zo kwam in de soennitische provincie Al-Anbar, met onder andere de steden Fallujah en Ramadi, slechts twee procent van de kiezers opdagen bij de stembus. Maar ook in Mosul in Noord-Irak, waar de afgelopen tijd het geweld flink oplaaide, bleken weinig mensen trek te hebben in een gang naar de stembus; hier kwam slechts veertien procent stemmen.

De massale afwezigheid van de soennitische kiezers - onder invloed van de boycot en dreiging van aanslagen - klinkt dan ook door in de percentages van de soennitische partijen die wel meededen aan de verkiezingen: de grootste soennitische partij is de lijst van interim-president Ghazi al-Yawer, met amper twee procent van de stemmen.

Alhoewel de sjiïeten bijna een meerderheid in het Iraakse parlement hebben, valt de uitslag toch tegen voor het verbond dat de zegen kreeg van grootayatollah Al-Sistani. Vlak voor de verkiezingen, die 30 januari jongstleden werden gehouden, werd er namelijk openlijk gespeculeerd door vertegenwoordigers van de partij over percentages van boven de zestig procent.

De VIA krijgt 132 zetels in het 275 zetels tellende Iraakse parlement, de Koerdische alliantie krijgt 71 zetels en Allawi 38 zetels. De rest van de zetels gaat naar kleinere fracties. Om een president en twee vice-presidenten aan te stellen, is een tweederde meerderheid in het parlement nodig, oftewel 184 zetels. De president stelt dan weer de premier en ministers aan.


De shiïtische interim-minister van Financiën Adel Abdul Mahdi is één van de grootste kandidaten voor de post van premier