Oprichter AD is woedend

Oprichter Willem Pluygers van het Algemeen Dagblad is woedend. De gedachte dat zijn krant wellicht een fusie aan zal gaan met zeven regionale dagbladen vindt hij ronduit idioot. Dat daarbij zelfs de naam ter discussie staat, is voor hem het dieptepunt. "Zijn ze gek geworden? Die naam is 60 jaar oud. Daar zit verdomme voor miljoenen in."

De nu 90-jarige Pluygers richtte het Algemeen Dagblad vlak na de oorlog op. Onder zijn leiding groeide het AD tot de tweede krant van Nederland en ook nu, met een oplage van zo'n 300.000, is het een grote speler in de dagbladwereld.

Een fusie zou de ondergang van de krant betekenen, zo zegt hij. "Je kunt een landelijke en een regionale krant niet met elkaar vergelijken. Plaatselijk nieuws is niet geschikt voor een landelijke krant en omgekeerd. Alle voorbeelden uit het verleden wijzen uit dat het tot mislukken is gedoemd. Het Parool is twee keer geswitcht van landelijke krant, naar provinciale krant, naar plaatselijke krant. Tot er niks meer over was en ze het restant aan Belgen hebben verkocht. Daaraan kun je goed zien dat wat PCM nu met het Algemeen Dagblad wil, niet kan. Dat wordt de dood van die krant. Je kunt landelijk en regionaal niet in ťťn pot gooien. Het Vrije Volk deed het ook. Dat had, geloof ik, 24 edities."

Op 26 april 2006 bestaat het Algemeen Dagblad 60 jaar. "Dat jubileum wil ik echt meemaken. Want die naam weggooien... Het is dat ik nog niet dood ben, anders stond ik op uit mijn graf om het eigenhandig tegen te houden."