Ziekenhuizen verbieden dure kankermedicijnen

Icoon Medisch nieuws Een aantal Nederlandse ziekenhuizen verbiedt hun artsen om nieuwe medicijnen tegen kanker voor te schrijven omdat die te duur zijn. Tientallen patiënten met borstkanker of darmkanker krijgen daardoor niet de beste behandeling. Dat blijkt uit een rondgang van de Nederlandse Vereniging van Oncologen (NVMO) langs de aangesloten specialisten. De nieuwe medicijnen kunnen het leven van de patiënten met vier tot zes maanden verlengen.

De NVMO wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat. Wel wilde voorzitter Van Bochove kwijt dat het gaat om "een substantieel aantal ziekenhuizen van Groningen tot Maastricht, van Vlissingen tot Alkmaar". Volgens Van Bochove is er geen verband tussen de praktijken en de grootte van de ziekenhuizen, en gebeurt het net zo goed in kleine ziekenhuizen als in academische ziekenhuizen.

De oorzaak zou vooral liggen in het vergoedingenbeleid van de ziekenhuizen. Die spreken jaarlijks met de zorgverzekeraars af wat het budget voor medicijnen is. Het ene ziekenhuis besluit daardoor om dure medicijnen niet voor te schrijven, terwijl het andere ziekenhuis dit wel gewoon doet. Artsen moeten daardoor vaak slechtere medicijnen voorschrijven, of de patiënt doorverwijzen naar een ziekenhuis waar nog wel budget over is.

De kosten van een kuur met de kankermedicijnen waar het om gaat beginnen bij de 10.061 euro per patiënt, maar kunnen soms oplopen tot 32.000 euro.