Kankerprofessor voorspelt remmend medicijn

De vooraanstaande Nederlandse kankerwetenschapper prof. dr. H. M. Pinedo voorspelt dat er binnen twintig jaar medicijnen op de markt komen die uitzaaiingen (metastasen) van kankergezwellen in toom kunnen houden. Patiënten met uitgezaaide tumorhaarden kunnen daardoor vele jaren doorleven.

In een interview met de Telegraaf stelt Pinedo, die voorzitter is van het directoraat van het Cancer Center Amsterdam, dat rond 2025 uitgezaaide kanker volledig als een chronische ziekte zal worden beschouwd. ''Een ziekte die blijvend onder controle te houden is en waarmee heel goed valt te leven en te werken.'' Volgens Pinedo zal één op de drie mensen uiteindelijk in zijn leven met kanker te maken krijgen. Hij voorspelt dat het in de nabije toekomst een alledaags verschijnsel zal worden dat zij nog vele jaren onbeperkt deelnemen aan het arbeidsproces en door hun dagelijkse ’onderhoudsdosis’ medicijnen zo lang in leven blijven, dat alweer bijna vergeten wordt dat zij (uitgezaaide) kanker hebben.

Pinedo's optimistische kijk is ingegeven door recente ontwikkelingen op het gebied van antikankermedicijnen. Hij doelt op heel gericht werkende middelen die de vorming blokkeren van nieuwe bloedvaatjes die tumoren doen groeien. Maar ook op geneesmiddelen die de agressieve kankercel blijvend in een ruststand brengen, waardoor het actieve kankerproces stopt.

De kankerexpert voorspelt verder dat de komende tien jaar het gemiddelde genezingspercentage van kanker zal oplopen van 50 nu tot 60%. Voorwaarde is dan wel dat kanker in een vroeger stadium wordt ontdekt. Daartoe is men nu bezig een project op te starten voor het screenen van hoogrisicopatiënten.