Urk boos op cabaretière

Cabaretière Jacqueline Kerkhof heeft de gemeente Urk tot woede gedreven omdat ze maandagavond, bij de prijsuitreiking van de Flevolandse sportverkiezingen, de naam van Jezus zou hebben misbruikt. Urk heeft de organisatie van het evenement en de provincie Flevoland een boze brief gestuurd en dreigt de subsidie voor de Flevolandse sportverkiezingen voortaan in te trekken.

Volgens het gemeentebestuur van Urk heeft Kerkhof het vissersdorp en het christelijk geloof meerdere malen belachelijk gemaakt. ''Ze misbruikte daarbij talloze keren de naam van Jezus. De cabaretière beledigde ons doelbewust. Misschien bedoelde ze het niet kwetsend, maar zo kwam het wel over op het college'', aldus een woordvoerder.

De cabaretière zelf zegt niks te begrijpen van de consternatie. ''De gemeente heeft een groot gebrek aan humor. Ik weet dat godsdienstfundamentalisten geen gevoel voor humor hebben, maar dat ze over een woord als Jezus al vallen… Dan moet je het wel heel moeilijk hebben in deze maatschappij.''

Medeorganisator Omroep Flevoland had de tekst vooraf gelezen, en zag ook niet in dat het beledigend over zou kunnen komen. Ook achteraf snapt men de commotie niet.

De organisator Sport Service Flevoland wist vooraf echter niet wat Kerkhof zou zeggen en betreurt de kwestie ten zeerste. ''Deze reactie van Urk was te verwachten. Er waren wel meer mensen boos over het optreden van die cabaretière. Ikzelf ook'', aldus P. Brouwer van Sport Service.

Jacqueline Kerkhof won in 1998 de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs van het Camerettenfestival en toert op dit moment met de voorstelling Vleesbingo door het land.


Kerkhof snapt commotie niet