'Radicale islam lokt jongeren'

Vanavond komt het tv-programma Zembla met een documentaire over radicale moslims in Nederland. Het hoofd van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), Sybrand van Hulst, spreekt daarin voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh openlijk over tal van zaken, zoals het Hofstadnetwerk, de radicale moslimjongeren en de manier waarop ze gerekruteerd worden.

Volgens Van Hulst zijn in ons land zo'n 1.000 radicale islamieten actief. Zeker enkele tientallen daarvan zijn bereid om geweld te gebruiken. De AIVD-chef zegt dat die groep moeilijk te bestrijden is. Het gaat volgens hem om verbanden die geen strakke organisatie hebben en geen centrale leiding. Terreurnetwerken als de Hofstadgroep zijn daarom moeilijk op te rollen, zo betoogt Van Hulst.

Jonge moslims blijken steeds meer op zoek te gaan naar een islam die hun frustraties en woede weerspiegelt. Dat maakt hen tot een gemakkelijke prooi voor rondreizende predikers van de Takfir wal Hijra, een stroming binnen de islam die geweld predikt tegen iedereen die anders denkt dan zijzelf.

De radicalisering van islamitische jongeren komt volgens Van Hulst onder meer door de negatieve manier waarop op dit moment over de islam wordt gesproken. Hij denkt dat de problemen voor een deel kunnen worden opgelost door ervoor te zorgen dat islamitische jongeren zich welkom voelen en dat ze zichzelf vanzelfsprekend als Nederlander beschouwen.

In Zembla komen ook als radicaal bekend staande imams aan het woord. Zij waarschuwen voor de rondreizende leermeesters van de Takfir wal Hijra, die jongeren bij de moskeeŰn aanklampen om ze te bekeren tot de ideologie van het geweld. Net als de AIVD zien de 'radicale imams' het terrorisme in Nederland als een integratieprobleem. Verder blijkt ook internet een grote rol te spelen bij de radicale bekering van jongeren. Zo is van de Marokkaanse jongeren 90% actief op het internet. Juist omdat deze jongeren worstelen met hun identiteit zijn ze een gemakkelijke prooi voor ronselaars op het internet.

-
Zembla, vanavond op Nederland 3 om 21.10 uur. De documentaire is na afloop on-line te zien.