Ontkenning holocaust blijft strafbaar in Slowakije

Icoon Buitenlands nieuws Het ontkennen van de holocaust blijft voorlopig strafbaar in Slowakije. Het parlement verwierp dinsdag met een overgrote meerderheid van stemmen het voorstel van de regering om de wet die de strafbaarheid regelt af te schaffen. Volgens het ministerie van Justitie zou die wet tegen de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting ingaan.

Wie in Slowakije ontkent dat er in de Tweede Wereldoorlog miljoenen joden zijn vermoord kan sinds 2001 rekenen op maximaal drie jaar gevangenisstraf. Het parlement verwierp het argument dat de wet tegen de vrijheid van meningsuiting in zou gaan met overtuiging; 108 leden stemden voor het behoud van de wet, 1 stemde tegen en er waren 19 onthoudingen.

Overigens is het ontkennen van de holocaust ook in Nederland (en andere westerse landen) strafbaar. Dit blijkt uit het zogenaamde Verbeke-arrest uit 1997 waarin iemand is veroordeeld omdat hij zich 'opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Joden, wegens hun ras' door het ontkennen van de holocaust.