"Tsjetsjenen hebben atoombom"

nakedghost had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens Boris Berezovski, miljardair en tegenstander van de Russische autoriteiten, hebben de Tsjetsjeense rebellen de beschikking over een draagbare nucleaire bom. Hij zegt deze informatie ook te hebben doorgegeven aan de Russische veiligheidsdienst, de FSB. De Russische autoriteiten hebben onmiddellijk ontkend dat de Tsjetsjenen over een kernwapen beschikken.

"Voor zover ik weet, neemt de FSB dit ernstig. Er is van derde hand bevestiging gekomen dat de Tsjetsjenen in het bezit zijn van deze draagbare nucleaire bom", beweerde Berezovski op radio Echo Moskvij. Hij verduidelijkte dat volgens zijn informatie er "elementen ontbraken om ze in te zetten".

Boris Berezovski was ooit adjunct-secretaris van de Russische Veiligheidsraad en had toen goede banden met Tsjetsjenië. Twee jaar geleden werd de bom door de Tsjetsjenen hem te koop aangeboden. De populaire krant Komsomolskaja Pravda publiceerde dinsdag een kort interview met Berezovski waarin hij dezelfde uitspraken doet.

Uit een reactie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat zij niet geloven dat de Tsjetsjeense rebellen in het bezit zijn van een nucleaire bom. Verder geloven zij niet dat de rebellen de bom zullen inzetten voor een terroristische actie.

Berezovski stond vroeger dicht bij het Kremlin. Maar in 2000, na de verkiezingsoverwinning van Vladimir Poetin en gerechtelijk vervolging in het vooruitzicht, pakte hij zijn biezen en vertrok hij naar Londen waar hij nu in ballingschap woont.