Paul Scheffer overweegt PvdA-leiderschap

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

PvdA-ideoloog Paul Scheffer overweegt om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007. De publicist en wetenschapper zegt echter dat nog allerminst vaststaat dat hij nu al besloten zou hebben zich kandidaat te stellen. ''Dat is ongelofelijk voorbarig. Ik denk erover na, zoals ik over veel dingen nadenk in mij leven'', aldus Scheffer. Pas in 2006 zal Scheffer beslissen of hij de strijd aan zal gaan met Wouter Bos.

De 50-jarige Scheffer heeft al wel een gesprek gehad met partijvoorzitter Ruud Koole, ''maar dat ging uitsluitend over de procedurele kant van de zaak. Over wat je moet doen als je je kandidaat zou willen stellen'', zo zegt de PvdA'er. Hij laat wel doorschemeren weinig te zien in de huidige PvdA-leider Bos. ''Je overweegt niet voor niets je kandidaat te stellen.'' Over zijn inhoudelijke bezwaren tegen Bos wil hij zich niet uitlaten.

Scheffer, in het dagelijks leven onder meer bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam, deed in 2000, nog ruim voor de opkomst van Pim Fortuyn, veel stof opwaaien met een artikel over de integratie van allochtonen, onder de titel 'Het multiculturele drama'. Het kwam Scheffer op veel kritiek te staan, maar zijn stuk wakkerde de discussie binnen de PvdA wel aan. De hoogleraar is bijzonder kritisch zoals het nu met de multiculturele samenleving gesteld is. De integratie voor grote groepen allochtonen blijft veel te veel achter, zo betoogt hij regelmatig.


Hoogleraar, publicist en PvdA-ideoloog Paul Scheffer