Jason W. en IsmaÔl A. langer in cel

Voor de rechtbank in Rotterdam stonden vandaag tijdens een een pro forma-zitting leden van de zogenoemde Hofstadgroep terecht. Onder hen de twee die in november gearresteerd werden in het Haagse Laakkwartier na een belegering van bijna een dag. Deze twee verdachten Jason W. (19) en IsmaÔl A. (22), moeten van de rechter nog zeker 90 dagen vast blijven zitten. In die de tijd kan het Openbaar Ministerie de rechtszaak tegen hen voorbereiden.

Volgens Officier van Justitie Koos Plooy zijn met de arrestaties van de Hofstafdgroep ťťn of meer aanslagen in Nederland verijdeld. Jason W. bijvoorbeeld had ''al heel lang de persoonlijke gedachte om de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders om het leven te brengen'', zo zei Plooy. Tijdens de zitting maakte de officier bekend dat er nog 3 handgranaten lagen in de woning waar W. en A. werden aangehouden, nadat ze eerder een handgranaat naar de politie hadden gegooid.

De advocaat van IsmaÔl A., R. van der Horst, stelde dat de verdenkingen van het OM tegen zijn cliŽnt, ''zijn doorspekt van xenofobie en angst voor de islam''. De film Submission noemde hij ''een walgelijk document dat zomaar op televisie mag worden vertoond'' en ook stelde hij dat Van Gogh met zijn uitlatingen Mohammed B. ''in het diepst van zijn ziel heeft gekrenkt''. A. was een huisvriend van B. Bovendien heeft het OM geen bewijs tegen zijn cliŽnt en was het ook niet A. die de handgranaat naar de politie heeft gegooid, zo zei Van der Horst. De rechtbank hoorde de bezwaren aan maar wees ze resoluut van de hand en verlengde het voorarrest.

In totaal staan 12 'Hofstadgroep-leden' terecht. Allen onderhielden nauwe contacten met elkaar en met de de man die vastzit voor de moord op Theo van Gogh, Mohammed B.


Jason W. tijdens zijn arrestatie