Bob Marley met concert in EthiopiŰ herdacht

Bob Marley is vandaag met een megaconcert in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba herdacht. De reggaezanger zou vandaag 60 jaar zijn geworden. De organisatie verwacht dat meer dan 200.000 bezoekers de herdenking hebben bijgewoond. Behalve de Senegalese zanger Youssou N'Dour traden onder meer Marley's weduwe Rita en zoon Ziggy op.

Het was voor het eerst dat een herdenking van Bob Marley buiten zijn geboorteland Jamaica werd gehouden. De zanger behoorde tot de Rastafaribeweging, een geloof dat EthiopiŰ als het beloofde land ziet en de in 1975 overleden Ethiopische keizer Haile Selassie (Ras Tafari Makonnen) als een heilige vereert. Addis Abeda werd dit weekend overspoeld door de reggaekleuren rood, groen en goud. Fans uit alle werelddelen togen voor de herdenking naar het Afrikaanse land.

"Dit is Zion man, God is zwart", zei een fan. Sommige EthiopiŰrs, waarvan een gedeelte orthodox-christelijk is, hebben moeite met de voorliefde van de Rastafaris voor marihuana en de referentie naar hun voormalige keizer, maar voor ÚÚn dag werden die verschillen vandaag opzij gezet. "Door middel van zijn muziek streed hij voor heel Afrika. One love", liet een bezoeker weten.

Bob Marley overleed op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd, enkele maanden nadat kanker bij hem werd geconstateerd. Hij is onder meer bekend van reggaehits als 'Jammin', 'No Woman, No Cry' en 'I Shot the Sheriff'.

Bob Marley Memorial