'Generaal pardon was beter geweest'

Hoogleraren die zich met migratie en vreemdelingenrecht bezighouden hebben kritiek geuit op de pardonregeling van minister Verdonk. Volgens hen hadden alle 26.000 asielzoekers, waarvan nu ruim 7.000 gevallen opnieuw worden bekeken, een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Komende week begint Spanje met de legalisatie van ruim 800.000 arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit Zuid-Amerika en Noord-Afrika. Verdonk heeft zich steeds verzet tegen collectieve legalisatie van vreemdelingen in landen als Spanje, België en Italië. Verdonk vreest dat een dergelijk pardon een aanzuigende werking heeft.

De vrees voor een aanzuigende werking is volgens rechtssocioloog Groenendijk, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ongegrond. ”Migratie binnen de EU is heel klein en een aanzuigend effect is nooit geconstateerd.'' Volgens Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Tilburg, zou een generaal pardon ook goedkoper zijn geweest dan alle schrijnende gevallen opnieuw stuk voor stuk te bekijken. ”Die 26.000 zijn een klein deel van de groep, een schijntelling. Een magisch getal in de publiciteit,'' aldus Van Kalmthout. "Niemand is ervan overtuigd dat dit restrictieve beleid een bijdrage levert aan een vreedzame samenleving.''