Microsoft: Startpagina.nl verspreidt spyware

In een anti-spywareprogramma van Microsoft is Startpagina.nl gekenmerkt als spyware. Hierdoor kon de populaire site niet als startpagina worden ingesteld. De software-gigant zegt dat de site spyware verspreidt. Desondanks is de blokkade van de site in het spywareprogramma een foutje, alsdus Microsoft.

Bert Wiggers van Startpagina.nl weet het echter zo net nog niet, zo zei hij zaterdag in Het FinanciŽle Dagblad. Microsoft raadt mensen namelijk aan om voor de zekerheid MSN.nl als startpagina in te stellen, en dit is toevallig de grootste concurrent van Startpagina.nl.

Ilse Media, eigenaar van Startpagina.nl, overweegt een kort geding tegen het bedrijf van Bill Gates. Er wordt in ieder geval duidelijk gesteld dat Startpagina.nl, die dagelijks 3,5 miljoen keer wordt aangeklikt, geen spyware verspreidt.

Update 15.25
Via Tweakers.net blijkt dat het anti-spywareprogramma van Microsoft waarschuwt als de startpagina van Internet Explorer wordt veranderd, maar dat dit niet specifiek geldt voor startpagina.nl. Het via IE automatisch wijzigen van een startpagina (door op een linkje te klikken), wordt door het programma gezien als een mogelijke 'hijack'.

Daarbij zou door het programma volgens Tweakers ook niet worden aangeraden om MSN.nl als startpagina in te stellen, maar om de default startpagina van de browser in te stellen, wat voor de meeste mensen inderdaad MSN.nl is. Als de gebruiker het anti-spywareprogramma instelt, dan zou gewoon netjes de door de gebruiker gekozen website worden gebruikt.