Tot 5 jaar voor neerschieten Marokkanen

Wegens het schieten op vijf Marokkaanse jongeren vorig jaar in Muiderberg, is gisteren de 19-jarige Rick van V. veroordeeld tot 4 jaar celstraf. Zijn vader, John van V. (48), kreeg 5 jaar cel opgelegd. Bij de schietpartij raakten indertijd drie jongeren gewond. De geraakte jongeren kregen bijna 50.000 euro schadevergoeding toegewezen, die zoon en vader zullen moeten betalen.

De officier van justitie had twee weken geleden tegen vader en zoon respectievelijk 10 en 8 jaar cel geëist wegens poging tot moord. De rechtbank achtte echter slechts poging tot doodslag bewezen, waardoor de straf lager uitviel.

Aan de schietpartij gingen indertijd dreigende confrontaties vooraf tussen de groep Marokkanen, afkomstig uit Naarden en Bussum, en een groep rechts-extremistische jongeren uit Muiderberg. Vader Van V. heeft zijn zoon vlak voor de confrontatie op 3 april van het wapen voorzien. Daarbij heeft hij zijn zoon uitgelegd hoe hij moest schieten en ging hij mee naar de plek van het delict. Hij was getuige van de schietpartij. Daags ervoor was vader Van V. woest op zijn zoon geworden omdat die zich had laten bedreigen door de Marokkaanse jongeren, zonder iets terug te doen. Vader Van V. had het vuurwapen betrokken van een buurman, die hiervoor zes maanden cel kreeg opgelegd.

Na de schietpartij vluchtte zoon Van V. naar Israël. Daar werd hij aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Rick van V. heeft overigens zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van de schietpartij.


Foto van Rick van V. die op internet circuleerde.