Marmot voorspelt langere winterperiode

Icoon Opmerkelijk nieuwsPunxsutawney Phil heeft zijn jaarlijkse voorspelling gedaan. Punxsutawney, een stadje honderd kilometer ten noordoosten van Pittsburgh, zal nog zes weken moeten lijden onder de koude winter. Onder luid boegeroep van duizenden aanwezigen werd de voorspelling van de marmot om 7:31 uur vanochtend voorgelezen.

De traditie, die in 1993 internationale bekendheid kreeg door de film Groundhog Day, stamt uit 1886. Als de Noordamerikaanse Groundhog, een grote marmot die uit zijn winterslaap wordt gehaald, zijn schaduw 'ziet' zal de winter nog zes weken duren. Indien er geen schaduw is dan is de lente aanstaande. In de 109 bekende voorspellingen werd overigens maar veertien keer een vroege lente voorspeld.

"Hij is enkel de boodschapper", riep één van de leden van de Punxsutawney Groundhog Club naar het publiek, waarvan velen al uren stonden te wachten. Eén vrouw was wel erg optimistisch, en trotseerde de vrieskou gekleed in bikini. De voorspelling is jaarlijks het middelpunt van een groot aantal festiviteiten in het stadje.

Punxsutawney Phil verwacht nog een lange koude winter
Punxsutawney Phil verwacht nog een lange koude winter