Zwaar misdrijf kan niet meer verjaren

Icoon Politiek Binnenland nieuwsMisdrijven die bestraft kunnen worden met een levenslange gevangenisstraf kunnen niet meer verjaren. Een ruime parlementsmeerderheid heeft ingestemd met het wetsvoorstel van D66 en CDA. Deze houdt in dat de verjaringstermijnen voor de vervolging van moord (nu achttien jaar) en doodslag (vijftien jaar) komen te vervallen.

De partijen CDA, D66, VVD, PvdA, LPF en ChristenUnie vinden dat een onopgeloste moord altijd moet kunnen leiden tot vervolging en veroordeling. Onder meer dankzij DNA-onderzoek en andere moderne technieken is er wat dat betreft ook steeds meer mogelijk. Fractievoorzitter Boris Dittrich van D66 zwengelde de discussie over verjaringstermijnen ruim vier jaar geleden al aan. De toenmalige minister van Justitie Benk Korthals (VVD) voelde echter weinig voor het voorstel.

De verjaringstermijn van misdrijven waarvoor een gevangenisstraf van meer dan tien jaar staat, gaat omhoog van vijftien naar twintig jaar. Hieronder valt onder meer verkrachting. De LPF wilde dat ook bij verkrachtingszaken de verjaringstermijn volledig zou worden geschrapt.