Vragen over advertentie op Elqalem.nl

In de Rotterdamse gemeenteraad heeft raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam vragen gesteld over een online-advertentie van Riagg Rijnmond Noord West op de islamitische website Elqalem.nl. Volgens het raadslid is het ''zeer kwalijk'' dat het Riagg adverteert op een ''moslimfundamentalistische'' website. ''Het is flauw te suggereren dat de Riagg-medewerkers zelf psychiatrische hulp nodig hebben, maar men is toch wel behoorlijk de weg kwijt door daar te adverteren na alles wat er in Nederland is gebeurd.''

Volgens Riagg Rijnmond Noord West weet het raadslid echter niet waarover hij het heeft. De betreffende advertentie is namelijk afkomstig van de CliŽntenraad. ''En die is geheel onafhankelijk, heeft een eigen budget en heeft ons ook niet gemeld dat ze daar gingen adverteren,'' aldus directeur Jos Lamť.

De CliŽntenraad Riagg Rijnmond Noord West verdedigt hun handelwijze. Ze wijst erop dat psychiatrische problemen vaker bij allochtonen dan autochtonen voorkomen. ''Schizofrenie bijvoorbeeld komt bij mensen van Marokkaanse afkomst vier keer vaker voor dan bij Nederlanders. Mensen met psychische problemen moeten de hulp kunnen vinden die ze nodig hebben. Zeker als ze uit een cultuur komen waar ze voor gek worden versleten.'' Ze wijst erop dat men ook heeft geadverteerd op bijvoorbeeld hindoestaanse sites. Het enige doel is minderheidsgroepen benaderen.

Website Elqalem.nl kwam onlangs in opspraak toen ze een anti-homomanifest plaatste. Ook zet de site zich af tegen de westerse manier van samenleven. Een redactielid van de site, Mohammed Ridoaun Jabri, is betrokken bij de oprichting van de Moslim Democratische Partij (MDP).

Over het islamitische karakter van de site heeft de CliŽntenraad geen oordeel.''We bemoeien ons niet met de inhoud. Als de site verkeerde teksten hanteert, worden ze vanzelf aangepakt'', zo zegt een woordvoerder.