'Illegaal gokken op wedstrijden ook in Nederland'

Icon Sport - VoetbalHet houdt in Duitsland al enige tijd de gemoederen bezig. Een gokschandaal, waarvan de totale omvang nog niet eens duidelijk is. Scheidsrechters en spelers van voetbalclubs zouden zijn omgekocht, en aan hun wedstrijden zou veel geld verdiend zijn. Ook in Nederland zouden er "enkele omkopingen" hebben plaatsgevonden, zo vermoedt accountants- en adviesorganisatie KPMG.

Al een jaar geleden werd in het KPMG-rapport 'Fair play op en rond het veld' het vermoeden geuit dat er in het Nederlandse betaalde voetbal enkele keren per jaar spelers of scheidsrechters worden omgekocht. De omzet van de illegale toto werd in het rapport even hoog ingeschat als die van de legale toto: zo'n 16 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van de Sporttotalisator, de instantie die de toto en de lotto beheert, is illegaal gokken er altijd al geweest. "We zouden wel graag willen dat de politie er meer aan doet, maar die heeft andere prioriteiten. Het illegale gokken via internet hebben we wel enkele keren met succes in rechtszaken aangepakt, maar van de rest van die illegale netwerken dragen we geen feitelijke kennis."

Een 'onder-bookmaker' in Amsterdam, die anoniem wenst te blijven uit angst voor repercussies, doet zijn verhaal. "Er wordt gigantisch ingezet, zes- of zevenduizend euro is heel normaal."

Volgens de man wordt er alleen al in Amsterdam voor miljoenen op wedstrijden gewed. "Het gaat om gigantische bedragen, omdat je pas wat verdient als je hoog inzet. Stel, de quotering voor winst van Ajax tegen ADO Den Haag is één komma één, dan moet je duizend euro inzetten om honderd euro te verdienen. Bekend is dat een voormalige Heineken-ontvoerder vijftigduizend gulden won door tien tegen één in te zetten op tien overwinningen van Ajax op rij."

De man zegt dat spelers ook op eigen wedstrijden gokken. "Ik noem geen namen, maar het komt voor. Alleen heb ik die weddenschappen nooit zelf afgesloten, en misschien gokten die spelers wel op winst van hun ploeg. Dan is er niets mis mee. Ik vind het te link om er meer over te zeggen. Maar waarom zou wat in Duitsland gebeurt, hier niet gebeuren?"

In het KPMG-rapport wordt gesproken over vijf landelijke organisaties die de illegale toto beheren. De Amsterdamse 'onder-bookmaker' denkt dat het systeem meer versnipperd is. "Je ziet mensen met heel veel geld dat werk doen. Het zijn vaak mensen uit de drugswereld die niet weten waar ze met hun geld naartoe moeten. Ook de gokkers zelf komen vaak uit de drugswereld."

Het onderzoek door de KPMG werd vorig jaar op verzoek van het ministerie van Justitie gedaan. Voor het onderzoek werden dertig anonieme interviews gehouden met "betrokkenen in de voetballerij", een select gezelschap dat goed op de hoogte is, volgens het KPMG. Juist die anonimiteit werd direct door de buitenwereld als een zwakte beoordeeld. KPMG verdedigde zich door te stellen dat het niet meer dan een "preventieve doorlichting van de bedrijfstak voetbal" betrof, ook op andere onderdelen van criminele infiltratie, zoals via besturen en sponsors.

In het KPMG-rapport wordt de financiële kwetsbaarheid van spelers en scheidsrechters als mogelijke oorzaak van de omkoping genoemd. Spelers hebben vaak torenhoge gokschulden, juist in het illegale circuit, en scheidsrechters verdienen weinig in relatie tot de enorme (financiële) belangen die in het voetbal aan de orde zijn, aldus het rapport.

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) maakt zich geen zorgen. "Ik weet niet of er illegale gokpraktijken in Nederland bestaan, aldus een woordvoerder van de KNVB. "O, staat dat in het KPMG-rapport? Dat hele rapport is: 'het zou kunnen zijn dat...' Nou, zo ken ik er nog wel een paar."

-
Zie voor sportnieuws sport.fok.nl!