Commissarissen Koningin klussen flink bij

Weekblad Elsevier komt deze week met een artikel over de bijverdiensten van Commissarissen van de Koningin. Uit eigen onderzoek is gebleken dat zij flink bijklussen om het standaardsalaris van 122.000 euro per jaar op te krikken. De regel is dat inkomens bij de overheid die van een minister niet mogen overstijgen. Maar dat gaat bij de commissarissen allang niet meer op.

Het is voor een commissaris toegestaan bij te klussen, zolang ze dit maar keurig melden aan de Provinciale Staten. Toch hebben sommige commissarissen 30 bijbanen en streek Harry Borghouts (GroenLinks), commissaris van de Koningin in Noord-Holland, in ťťn keer 33.675 euro op voor een klus. Commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders (PvdA) voert de lijst van grootverdieners aan. Hij weet zijn salaris bijna te verdubbelen tot 212.689 euro.

De precieze hoogte van de inkomsten uit nevenfuncties is moeilijk vast te stellen, omdat de commissarissen er zelf niets over loslaten. "Er is geen enkel staatsbelang mee gediend om te weten wat iemand in zijn vrije tijd bijverdient", zegt Ed Nijpels (VVD), commissaris van de Koningin in Friesland.

Het kabinet-Balkenende wil dat alle neveninkomsten, ook die uit functies in het bedrijfsleven, openbaar worden. "Voorop staat immers een goede vervulling van de publieke functie", vindt minister Remkes.

Hans Alders
Commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders (PvdA)