Afval stelselmatig verwerkt in veevoer

Icoon Binnenlands nieuws De Nederlandse veevoerindustrie heeft bewust afvalstoffen gebruikt in de productie van veevoer. Doordat de afvalstoffen van onder andere de geneesmiddelenindustrie via het vlees van de dieren weer bij de mensen terecht kan komen, is het mogelijk dat dit schadelijk is voor de volksgezondheid.

Dit alles blijkt uit een geheim rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Informatie- en Opsporingsdienst (OID) dat Stichting Wakker Dier vandaag openbaar maakte. Het opvallende is dat het rapport een jaar geleden al is opgemaakt en minister Donner van Justitie het bewust geheim heeft gehouden. Dit zou zijn gedaan omdat het lopende strafzaken in gevaar zou kunnen brengen.

In de periode van 2001 tot 2003 zijn 43 zaken onderzocht. De onderzoekscommissie concludeert in het rapport dat deze milieufraude aan de orde van de dag is. Bij ongeveer tweederde van de zaken zou de volksgezondheid in gevaar zijn geweest. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse Veevoedersector negatief in de publiciteit komt. Enkele jaren geleden zorgde het MPA-hormoonschandaal al voor veel opschudding.