17 miljoen voor internet grote steden

MrUber had ons via de nieuws-submit te melden:

Goed nieuws voor de talloze internetters in de de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het ministerie van Economische Zaken geeft deze gemeenten 17 miljoen euro om de (semi-)publieke instellingen snel toegankelijk te maken voor particuliere internetgebruikers. Acht miljoen van dit bedrag is bedoeld voor de aanleg van glasvezellijnen naar onder meer scholen en ziekenhuizen. Dat heeft een woordvoerster van het departement bevestigd.

In het project investeren de gemeenten zelf 9 miljoen. De steden gaan samenwerken bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk naar elke meterkast in hun gemeenten. Op de lange termijn moet het netwerk de concurrentie aangaan met de kabelmaatschappijen. Momenteel hebben deze maatschappijen vaak nog een (te) groot marktaandeel in belangrijke diensten als tv-doorgifte en het internet. Iets waar veel gemeenten zich al lange tijd aan storen.

De vier steden hopen dat de basisinfrastructuur binnen acht tot tien jaar gereed is. Marktpartijen zullen de belangrijkste rol vertolken bij de aanleg. Het is volgens EZ echter niet de bedoeling dat de overheden de markt overneemt.