Cardiologen plaatsen sms'ende pacemaker

Mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Het VU medisch centrum (VUmc) maakte gisteren bekend dat hun cardiologen als eerste ter wereld een pacemaker bij een patiënt hebben geïmplanteerd die SMS-berichten kan versturen. De SMS-gegevens worden naar de mobiele telefoon van de cardioloog en een speciale post in het ziekenhuis verstuurd. De behandelend arts kan de ernst van de onregelmatigheden vervolgens via internet bekijken en actie ondernemen.

Dit nieuwe apparaat is bedoeld voor patiënten met langdurig hartfalen. Met regelmatige controle kan bijvoorbeeld snel ontdekt worden of de pacemaker slecht functioneert. Een speciale mobiele telefoon, die de patiënt bij zich moet hebben, registreert de signalen van de pacemaker en verstuurt vervolgens de SMS-gegevens.

De eerste pacemaker uit deze lijn is twee weken geleden met succes door cardioloog dr. de Cock van het VU medisch centrum geïmplanteerd en functioneert naar verwachting. Voorlopig behandelen de cardiologen de patiënten met dit type pacemaker net zo vaak als eerst, toen ze nog een reguliere pacemaker hadden. Op termijn wordt dat overbodig volgens de VUmc artsen.