Rechtbankdemonstrant veroordeeld

'Beroepsdemonstrant' Mohamed Zaghboubi, die tijden lang de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam teisterde met zijn protesten, is gisteren veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf na een eis van 18 maanden. Zaghboubi liet zich onder meer laatdunkend uit over joden.

Tegen de man waren klachten ingediend door bezoekers en medewerkers van de rechtbank. Onder meer wegens bedreiging maar ook wegens belediging. Zaghboubi scandeerde regelmatig antisemitische teksten. Zo wapperde hij met Palestijnse vlaggen en riep leuzen als ''Hamas, Hamas, dood aan Israël'' en ''vuile vieze nazivarkens, vieze kankerblanken, alle blanken zijn vuile vieze nazivarkens.'' Ook topadvocaat Bram Moskowicz deed aangifte tegen Zaghboubi. ''Wat zijn Joden toch lelijk'' en ''kutjoden'', zou hij Moskowicz hebben toegesnauwd.

De idiote protesten van Zaghboubi begonnen nadat hij een civiele procedure bij de rechtbank had verloren, waardoor hij zijn huis moest ontruimen. In november kreeg hij al een straatverbod voor de directe omgeving van de rechtbank. In augustus speelde al een rechtszaak tegen hem, maar die liep op niets uit omdat hij geen geweld had gebruikt en de rechter het recht van demonstreren te groot achtte, voor een verbod.

De in Marokko geboren Zaghboubi haalde eerder het nieuws toen hij zich opwierp als kandidaat-leider voor de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL). Daar kon hij echter geen voet aan de grond krijgen.