Sharon: "Wereld deed niets voor joden"

Icoon buitenlands nieuwsDe IsraŽlische premier Ariel Sharon heeft vandaag tijdens een speciale zitting van het IsraŽlische parlement de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ verweten dat ze 63 jaar geleden niets hebben gedaan om de vernietiging van joden in de Tweede Wereldoorlog te stoppen.

"Zij wisten het en deden niets. Zij wilden er eenvoudigweg niets aan doen. Alle voorstellen van joodse organisaties om actie te ondernemen werden verworpen", aldus Sharon. "Waarom werden kampen als Auschwitz en Birkenau niet gebombardeerd, waarom werden de spoorwegen niet gebombardeerd", vroeg hij zich af. "De verschrikkelijke conclusie is dat het niemand kon schelen dat de joden werden vermoord." Hiermee doelde Sharon op de Bermudaconferentie van 19 april 1943, waar de vernietiging van Europese joden aan de orde was gekomen. Tevens doelde hij op het schip St. Louis met duizend Duitse joden aan boord, dat niet mocht aanmeren in de havens van Cuba en de Verenigde Staten.

Ook verweet Sharon Groot-BrittanniŽ, dat vůůr de stichting van de staat IsraŽl in 1947 het bewind voerde in Palestina, "de deuren voor joodse vluchtelingen die hun toevlucht zochten in de haven van het Land van IsraŽl gesloten te hebben houden". De belangrijkste les van de holocaust is voor Sharon dat "wij joden niemand behalve onszelf kunnen vertrouwen. De staat IsraŽl weet sinds zijn oprichting hoe zich te verdedigen en een veilige haven te zijn voor joden overal ter wereld".

Sharon stelde ook dat vele antisemieten grote moeite hebben met het nieuwe fenomeen dat joden zichzelf verdedigen en terugvechten als ze worden aangevallen. "De legitieme zelfverdediging tegen Palestijnse terreur - maatregelen die iedere soevereine staat verplicht is te nemen om zijn burgers te beschermen - worden door antisemieten afgeschilderd als naziachtige daden van agressie", aldus Sharon. "Vele vormen van antisemitisme zijn niet langer gericht op de individuele jood, maar op de belichaming van joden in het algemeen: de joodse staat IsraŽl". Volgens Sharon zal IsraŽl nooit meer afstand doen van het recht tot zelfverdediging.

Bevrijding Auschwitz vandaag zestig jaar geleden
Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat Sovjetsoldaten kamp Auschwitz bevrijdden. Klik hier en hier voor meer informatie over de herdenking.